Το Ιατρειο
Η φροντίδα υγείας παρέχεται σε ασθενείς πάσχοντες από νοσήματα που αφορούν όλο το φάσμα της Παθολογίας.

Εφαρμόζεται αποκλειστικά και μόνο Ιατρική βασιζόμενη στην επιστημονική τεκμηρίωση (Evidence-Based Medicine).

Η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων αποτελεί τον κύριο κλινικό προσανατολισμό του Ιατρείου με ιδιαίτερα κλινικά και ερευνητικά ενδιαφέροντα την αρτηριακή υπέρταση, τις δυσλιπιδαιμίες, το σακχαρώδη διαβήτη, την περιφερική αρτηριοπάθεια και τη φροντίδα του διαβητικού ποδός.

Κυριοι Χωροι του Ιατρειου
 • Γραμματεία
 • Αίθουσα αναμονής
 • Γραφείο Ιατρού
 • Παθολογικό Εξεταστήριο
 • Εργαστήριο αναίμακτων τεχνικών μελέτης καρδιαγγειακού συστήματος και τεχνικών αξιολόγησης της αρτηριακής πίεσης
 • Εργαστήριο για την εκτίμηση της περιφερικής νευροπάθειας, περιφερικής αγγειοπάθειας και τη φροντίδα του διαβητικού ποδός
 • Αίθουσα εκπαίδευσης ασθενών και συναντήσεων για ερευνητικές δραστηριότητες
 • Χώροι υγιεινής
“Το Ιατρείο Εσωτερικής Παθολογίας λειτουργεί βάσει γραπτού πρωτοκόλλου οργάνωσης και λειτουργίας.”
Ηλεκτρονικη Καταγραφη Ιατρικου Φακελου Ασθενων

Κατά την αρχική επίσκεψη των ασθενών στο Ιατρείο καταγράφεται το πλήρες ιατρικό ιστορικό τους (συμπεριλαμβανομένου των δημογραφικών στοιχείων, των σωματομετρικών, των εργαστηριακών εξετάσεων κλπ) σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων.

Ο ιατρικός φάκελος διατηρείται με πλήρη εχεμύθεια και επικαιροποιείται σε κάθε επόμενη επίσκεψη των ασθενών στο Ιατρείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τo ηλεκτρονικό μας σύστημα διαθέτει και πραγματοποιεί ηλεκτρονική ενημέρωση των ασθενών μέσω email ή μηνύματος SMS επιτρέποντας την ηλεκτρονική ενημέρωση-υπενθύμιση των ασθενών για εκκρεμότητες-ραντεβού-αποτελέσματα εξετάσεων κλπ.

Σε κάθε επίσκεψη αντιμετωπίζεται πρωτίστως το κύριο ενόχλημα που έφερε τον ασθενή στο Ιατρείο μας.

Ωστόσο, από τη λήψη του ιστορικού, την προσεκτική αντικειμενική εξέταση και τα πιθανά εργαστηριακά ή απεικονιστικά ευρήματα αναγνωρίζονται τυχόν παράγοντες κινδύνου ή συνοδά νοσήματα και παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες ή συστήνεται περαιτέρω έλεγχος.

Σε όλους τους ασθενείς γίνονται μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης και ηλεκτροκαρδιογράφημα.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ
1

Διερεύνηση, διάγνωση και αντιμετώπιση οξέων και χρόνιων παθολογικών νοσημάτων

2

Η παροχή ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας σε ασθενείς με αρτηριακή υπέρταση

3

Η φροντίδα και η παρακολούθηση ασθενών υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου με πολλαπλές συννοσηρότητες. 

4

Η μείωση ολικού καρδιαγγειακού κινδύνου – Πρόληψη καρδιαγγειακών συμβαμάτων

5

Η αξιολόγηση της προσήλωσης των ασθενών στη θεραπεία – Υπηρεσίες τηλεϊατρικής

Μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης γίνονται σε όλουςτους ασθενείς που προσέρχονται στο Ιατρείο.

Ενδεικτικά αναφέρονται περιπτώσεις ασθενών με υπέρταση που αντιμετωπίζονται στο Ιατρείο μας

 • Οριακές τιμές αρτηριακής πίεσης
 • Ιδιοπαθής υπέρταση
 • Υπέρταση μη ελεγχόμενη με τη φαρμακευτική αγωγή
 • Ανθεκτική υπέρταση
 • Υπέρταση της λευκής μπλούζας
 • Συγκαλυμμένη υπέρταση
 • Δευτεροπαθής υπέρταση, που οφείλεται σε υποκείμενο νόσημα
 • Υπέρταση με συνοδά νοσήματα (δυσλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης, περιφερική αρτηριοπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσος κλπ)

Στο Ιατρείο μας, η αξιολόγηση της αρτηριακής πίεσης γίνεται με πιστοποιημένα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα βραχίονα.

Το εργαστήριο αναίμακτων τεχνικών  για τη μελέτη του καρδιαγγειακού συστήματος και τεχνικών αξιολόγησης της αρτηριακής πίεσηςείναι εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας ιατρικά μηχανήματα για τον κάτωθι διαγνωστικό έλεγχο:

 1. Αξιολόγηση της αρτηριακής πίεσης Ιατρείου με πιστοποιημένα, ημι-αυτόματα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα βραχίονα (conventionalofficebloodpressuremeasurement, COBPM)
 2. Αξιολόγηση της αρτηριακής πίεσης Ιατρείου με πιστοποιημένα, πλήρως αυτόματα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα βραχίονα (automatedofficebloodpressuremeasurement, AOBP)
 3. 24ωρη περιπατητική καταγραφή της αρτηριακής πίεσης (24hourambulatorybloodpressuremonitoring, ABPM) με δυνατότητα ανίχνευσης κολπικής μαρμαρυγής (Afib)
 4. 24ωρη καταγραφή της κεντρικής (αορτικής) πίεσης (24hourcentralbloodpressuremonitoring, CBPM)
 5. Καταγραφή της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι (Homebloodpressuremonitoring, HBPM)
 6. Εκτίμηση της αρτηριακής σκληρίας με τη μέτρηση της ταχύτητας μετάδοσης του αορτικού σφυγμικού κύματος (aorticpulsewavevelocity, PWV) και με τη μέτρηση των κεντρικών πιέσεων και της πίεσης παλμού στο Ιατρείο
 7. Μέτρηση σφυροβραχιόνιου δείκτη για την αξιολόγηση τυχόν βλάβης περιφερικών αγγείων και την εκτίμηση της βαρύτητας επί περιφερικής αποφρακτικής αρτηριακής νόσου (anklebrachialindex, ABI)
 8. Χρήση υπερήχων dopplerσυνεχούς εκπομπής για την ανάλυση των ηχητικών σημάτων, χαρακτηριστικών της ροής του αίματος στις εξεταζόμενες περιφερικές αρτηρίες.
 9. Ηλεκτροκαρδιογράφος

Πέρα από την ορθή αξιολόγηση και αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης παρέχονται οι κάτωθι υπηρεσίες:

 • Διενεργείται λεπτομερής έλεγχος για την ανίχνευση βλαβών στα όργανα-στόχους
 • Πραγματοποιείται εκτίμηση του ολικού καρδιαγγειακού κινδύνου εξατομικευμένα σε κάθε ασθενή με βάση το HeartScore® της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και το ASCVDRiskEstimatorPlusτης Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας
 • Συνεργασία με το Κέντρο Υπέρτασης και Καρδιαγγειακής Προστασίας του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Κλινικής Ψυχικού – Κέντρο Αριστείας Ευρωπαϊκής Εταιρείας της Υπέρτασης – Δυνατότητα παραπομπής ασθενών με «δύσκολη» ή ανθεκτική υπέρταση – Υπηρεσίες τηλεϊατρικής

http://www.iatrikopsychikou.gr/el/content/ανδρεαδησ-εμμανουηλ

Στο Ιατρείο μας πραγματοποιείται διάγνωση και αντιμετώπιση των διαβητικών ασθενών με προβλήματα από τον άκρο πόδα (Διαβητικό Πόδι).

Τα κάτω άκρα εξετάζονται για την ύπαρξη περιφερικής νευροπάθειας καθώς και διαβητικής περιφερικής αγγειακής νόσου. Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση των αλλοιώσεων διαβητικής νευροπάθειας και αρτηριοπάθειας έχει ως αποτέλεσμα την αποφυγή περαιτέρω επιπλοκών και σοβαρών λοιμώξεων στον άκρο πόδα, καταστάσεις οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό.

Η παρουσία αλλοιώσεων στον άκρο πόδα όπως αλλαγή στο χρώμα του δέρματος, εξελκώσεις, σκληρύνσεις και κάλοι αλλά και συμπτωματολογία όπως πόνος κατά τη βάδιση, μουδιάσματα και καυσαλγίες θα πρέπει να κινητοποιήσουν τον ασθενή ώστε να ζητήσει άμεση ιατρική βοήθεια για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών.

Στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους περιλαμβάνεται και η περιποίηση και καθαρισμός των ελκών και των αλλοιώσεων του άκρου ποδός σε τακτική βάση. Επίσης, αντιμετωπίζονται οι τυχόν συνυπάρχουσες λοιμώξεις, γίνεται αποφόρτιση του έλκους και συστήνονται ειδικά υποδήματα. Παράλληλα, γίνεται σχολαστική ρύθμιση του σακχάρου του αίματος.

Στο Ιατρείο μας αντιμετωπίζονται συντηρητικά περιπτώσεις ασθενών με περιφερική αγγειακή νόσο και ασθενών με φλεβική ανεπάρκεια, συμπεριλαμβανομένου και του φλεβικού έλκους.

Σε ασθενείς με λεμφικά οιδήματα γίνεται ενδελεχής έλεγχος για την αποκάλυψη του αιτίου και δίνονται  συστάσεις αντιμετώπισής τους.

Σε ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία και διαθέτουν ιδιωτική ασφάλιση προτείνεται νοσηλεία στην Παθολογική Κλινική του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Κλινικής Ψυχικού, με την οποία συνεργάζεται η Ιατρός για τις πρωϊνές ώρες. Ειδάλλως, παραπέμπονται στο εφημερεύων δημόσιο Νοσοκομείο.

http://www.iatrikopsychikou.gr/el

Συμβάσεις με Ταμεία & Ιδιωτικές Ασφάλειες